dilluns, 28 d’octubre del 2013
Forrada de baqueta
Fins que no es demostre el contrari els humans som els únics animalets que ens comuniquem a través de les paraules, a través del llenguatge, de la llengua, que cadascú té la seua. No només, però, som capaços de comunicar-nos amb paraules, sinó que som especialistes en fabricar artefactes semàntics per a fer canviar la percepció de la realitat. Una realitat que, malgrat totes les il•lusions que ens inventem, acaba trencant-te la cara o portant-te al cementeri que és on tots anirem a parar. En aquest país fa molt de temps que tenim un govern que ha sigut capaç, sense que li haja caigut la cara de vergonya, de vendre fum dient totes les bajanades, totes les boles, que li ha vingut al cap per defensar els seus miserables interessos polítics. I el pobre Alberto Fabra, amb entrenador particular o sense, no ha aprés la lliçó més elemental: no és el mateix vendre fum quan les coses van bé, quan es lliguen els gossos amb llonganisses, que quan el personal està escaldat. Ara pot dir missa si vol, perquè ningú no se’l creu. No pot repetir la manera de dir les coses de Francisco Camps, de Ricardo Costa, que en glòria, política, estiguen, ni la de González Pons que, si li fan fer els “numerets” que fa darrerament, vol dir també que té els dies comptats, que no el consideren, que no l’aprecien, perquè li fan perdre tota la dignitat, si és que n’ha tingut alguna vegada en aquesta vida. Intente dir que és ridícul que lo president Fabra s’invente un acord amb la Societat Civil, que ni és acord, ni és civil. No se’l creu ni Alfons Rus (perdó per si no li agrada que li diga Alfons) que té molt clar que el president Fabra ha de fer les reivindicacions a Madrid, que és on estan els nostres caragols. El discurs d’Alfonso Rus (el que defensa realment no ho sé) no està molt lluny del d’Enric Morera. Potser també li done vergonya anar a un acte amb una empresa que no paga ací els impostos. I més vergonya encara que el president, amb el més pur estil Ricardo Costa i González Pons, acuse Morera de voler tirar la Ford de casa nostra. I que tinga la cara tan forrada de baqueta com per atribuir la caiguda de l’atur (si és que n’hi ha tal caiguda) a la seua gestió. El valencians poden ser “muelles”, però no han sigut mai faves. Han sigut “muelles” quan els ha convingut, quan han tingut la butxaca plena (parle de la classe dominant, és clar. Els altres hem caigut en totes les derrotes des de les Germanies). Ara, però, si el president segueix per aquest camí, es pot trobar amb alguna qualificació procaç, irrespectuosa i irreverent, que és com qualifiquem a casa nostra als que ens vénen amb pretensions, com si foren Déu sap què... Un municipal de Rajoy, i res més....
Levante, 28 d'octubre de 2013
dilluns, 21 d’octubre del 2013
Pepita no vol a Pepito

dilluns, 14 d’octubre del 2013
Políticament pobres
dilluns, 7 d’octubre del 2013
Per on hem agafat la vaca
Estic cansat de sentir bajanades de les noves generacions del PSOE com la que va dir la nova presidenta d’Andalusia Susana Díaz que assenyala Zapatero com un dels màxims responsables del procés sobiranista català. Supose que la jove promesa del socialisme espanyol no ha caigut en el fet que per a dir que tots els mals vénen de Zapatero no fa falta ni la socialdemocràcia ni la seua renovació. Que la socialdemocràcia no fa cap falta ja ho vaig veure en les darreres eleccions d’Alemanya que, innocent, vaig interpretar com una victòria de l’esquerra (en sumen més de diputats) i tothom donava com a gran guanyadora la senyora Merkel, que no té majoria en la cambra. La lectura és evident: la socialdemocràcia no té una alternativa a la Merkel, com Susana Díaz no té un discurs alternatiu al de la dreta espanyola. Per què no respon a la pregunta: el dret a decidir és un dret democràtic? Que diga clarament si el personal té o no té dret a decidir... La companya andalusa ha de pensar més les coses abans de dir-les. Que tornen els filòsofs!
I què cal fer davant de tanta estupidesa? Jo també me’n vull anar-hi, però, com que no puc, m’entretinc llegint els llibres als quals em té acostumat a fer-me empassar, de tant en tant, perquè no para, el meu amic Xavi Serra. Gràcies a la seua manera d’explicar les coses m’he reconciliat amb el gènere literari de la filosofia. Ja sabeu: aquell afer de càtedra, de funcionari, de què parlava Joan Fuster. Xavier Serra ha treballat en el que va deixar manat Fuster que s’esbrinara: Quantes càtedres i quan han estat creades? Qui les ha ocupades i per a fer què? El darrer llibre de Serra La filosofia en la cultura catalana, editat per Afers, respon aquestes preguntes. Demostra que la filosofia catalana contemporània no ha eixit de la terra de Bernat, perquè ha estat epigonal, subalterna i molt poc especulativa: una filosofia d’imitadors i divulgadors, sense trellat. Amb algun intent de sortir del cretinisme per mitjà de l’absorció de les idees que venien de França, d’Alemanya, del Regne Unit... I explica la desorientació en què navegaven els homes de la Renaixença, el voler veure alguna cosa en “la filosofia del sentit comú”, l’escolàstica predominant, el voler canviar la universitat des de dins, el buscar alternatives des de fora i la desviació vocacional d’Estelrich, Capdevila, de Crexells..., que acabaren tots enrolats en el periodisme i malaguanyats per a la filosofia. Era una manera de guanyar-se la vida... I trobem la seua filosofia, com la de molts, disseminada en els articles de diaris i revistes. Potser és la filosofia més interessant que s’ha fet en aquest país. En quina càtedra ballava l’escepticisme de Joan Fuster?
Levante, 7 de setembre de 2013
Subscriure's a:
Missatges (Atom)