dilluns, 27 d’octubre del 2014

Becaris collidors





Se m’han quedat els ulls com taronges en llegir la malifeta, que deu ser legal, d’aprofitar subvencions i convertir un treball, que ja és molt dur i inestable, en una burla per als joves aspirants a guanyar-se quatre duros. Només quatre duros, perquè de perspectiva laboral res de res. Emparar-se en la reforma laboral per fer mòduls formatius en recol·lecció i manipulat de cítrics és esprémer tant la taronja que la deixen sense suc. Un subterfugi pocavergonya per explotar més encara als qui desesperadament necessiten pagar-se la matrícula de la Universitat o, simplement, passar casa.

Ho dic amb coneixement de causa, perquè, com molts, he passat per la Universitat dels camps de tarongers. Mireu com ho conta Francesc Viadel: “Per a anar a collir ens aixecàvem fosca nit encara i amb les primeres hores de llum, després de complir amb el ritual de llogar-se en la plaça, ja estàvem al camp disposats a fer-ho tot estelles, a carregar tants camions com l’hort i les nostres forces ens permeteren. Molt sovint, però, abans de fer ni una sola alicatada, havíem d’esperar que el sol eixamorés la rosada dipositada sobre la fruita ja que calia collir-la ben eixuta perquè no es podris a les cambres de maduració del magatzem. Llavors esperàvem vora el foc i torràvem sardines, jugàvem a la brisca o als daus, enraonàvem abrandadament sobre política o futbol”. En definitiva, una jornada laboral que durava de sol a sol. I us assegure que no necessitàvem cap tipus de formació per a guanyar-nos el jornal. Com que érem joves, teníem el privilegi de fer les tasques més pesades com carregar el camió i ajudar els més vells carregant els seus cabassos amb l’excusa que ells eren més ràpids fent servir les alicates. I ens pagàvem com a tots com no podia ser d’altra manera. No, no necessitàvem cap tipus de formació. Els pares ja ens ho deien ben claret: tu estudia que per anar a treballar al camp sempre estaràs a temps. Tenien molt clar que havíem de fugir d’aquella situació més indigna que la de qualsevol altre tipus de treballador, perquè la gent del camp s’ho empassava tot.


Deixeu que m’indigne i que maleïsca tot el que em van ensenyar a maleir els collidors de taronja en assabentar-me com volen contractar els joves per menys de sis euros l’hora per un treball molt dur ple d’arraps de les  branques dels tarongers i de muscles fotuts de tant de cabasset. Tothom no val, però m’agradaria veure els teòrics lliberals que deixen fer programes com aquest amb els llavis tallats pel fred “i les mans, la cara, i si el sol s’amagava se’t gelaven fins i tot els pensaments”. 

Levante, 27 d'octubre de 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada