Té raó Joan
Garí: a la gastronomia s’arriba per l’edat. Ja ho explicava Michel de
Montaigne: la calor natural s’agafa primer als peus, en la infantesa; des
d’allí, puja a la regió mitjana, on roman una llarga temporada i on estan els
autèntics plaers de la vida corporal, les altres voluptuositats estan
adormides. Cap a la fi, com un vapor que puja i s’exhala, arriba a la gola, on
fa la darrera parada. Sembla que Garí ja ha arribat a l’edat d’entendre que el
sabor és una nació profunda on hi ha els ancestres i la realitat d’un país. I,
encara que no és tan bon cuiner com la seua mare, s’aplica a reproduir les
seues receptes a la manera de Marcel Proust, rememorant els sabors i
intentant transferir-nos les seues sensacions a través d’un llibre captivador
amb fotografies de Ramon Usó: La memòria del sabor (edicions 3 i
4). Unes sensacions que són les nostres, perquè advoca la cuina de tota la
vida, les receptes tradicionals. Una cuina que en els temps difícils, de la
fam, va saber valorar amb respecte i devoció els aliments més primaris. Quan no
hi havia res, un tros de pa, un moniato al forn, unes anques de granota es
convertien en les menges més suculentes, encara que moltes vegades s’hi
repetien massa: “moniato pel matí, moniato per la vesrprà, moniato per
la nit, moniato no n’hi ha”. En el llibre trobareu unes receptes concretes, les
de la seua mare, amb la reivindicació del pa fet amb llenya de taronger a la
fleca. Quina sort tenim els que encara gaudim d’un forner que fa servir la
massa mare i no les masses precongelades amb què es fabrica pa sense forner!
En definitiva, Garí ens ofereix un llibre de
fotos i literatura, amb ingredients, receptes i alguna nota autobiogràfica. Hi
ha l’apartat dels arrossos en què m’identifique plenament, perquè no m’he
cregut mai això de l’autèntica recepta de la paella. A casa meua s’ha fet amb
l’imprescindible arròs i les coses que hi havia en cada temporada: conill,
pollastre, costella de porc, bajoques, garrofons, tomaca triturada... Però
també amb faves i carxofes, amb ànec de reguerot i anguila, caragols, marisc...
Jo què sé? Garí ens presenta la de la seua mare, que, com tothom, altera les
receptes canòniques. Després, hi ha l’apartat de les olles, el de les verdures
i llegums, el del peix, el de la carn i els caragols, el de les coques, el de
les postres, i fins i tot, ens recomana algun lloc per menjar fora de casa.
Tampoc no falta la poesia: pessigar un tros de pa, refregar-lo sobre un tros de
tomata, pescar algun tros d’all...
Levante, 18 de gener de 2016
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada