dilluns, 23 de novembre del 2015

Estellés a Brusel·les





Alguna cosa deu estar canviant al nostre país quan, cada any, té més èxit la proposta que va llançar Josep Lozano en la seua lletra de convit, de 2010, de celebrar els sopars Estellés. Una festa inspirada en la que fan els escocesos, des de fa més de dos segles, cada 25 de gener, que ha arrelat fermament com a celebració identitària: el “Burn’s souper”, per recordar el naixement del popular poeta en llengua escocesa Robert Burns (1759-1796), en què, després d’un bon sopar amb haggis, un embotit escocés, es beu i es canta l’Auld Lang Syne. Ja sabeu la tornada: “el nostre comiat diu: A reveure, si a Déu plau! I ens estrenyem ben fort, mentre diem: Adéu-siau”.

Enguany, en la sisena edició, s’han celebrat més de setanta sopars al llarg de tot el nostre domini lingüístic i, fins i tot, gràcies a la iniciativa del diputat de Compromís, Jordi Sebastià, la veu del poeta de Burjassot s’ha sentit a Brussel·les en un homenatge i sopar de germanor celebrat a la capital belga en què s’han recitat poemes d’Estellés i els artistes Borja Penalba i Francesc Anyó han ofert el seu espectacle. Un espectacle que, si no us el voleu perdre, el podeu trobar en el segon volum de la col·lecció Imprescindibles d’Onada Edicions amb el llibre-disc Estellés, de mà en mà, una molt bona antologia de l’obra del poeta més important de la literatura catalana després d’Ausiàs March.

Per unes quantes hores, a la festa que es va celebrar a la capital europea, van compartir llengua i cultura: l’eurodiputat de Compromís, Jordi Sebastià; la filla del poeta, Carmina Andrés; l’eurodiputada valenciana del PSOE, Immaculada Rodriguez Piñero; i Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall, d’Esquerra Republicana de Catalunya; entre altres. Ernest Maragall reconeixia la figura de l’autor que “representa una forma de salvar la nostra memòria” i que l’acte “és una manera de dir a Europa que som aquí i que hi ha un poble, una cultura i un poeta que és universal”. La filla del poeta, emocionada, no s’acabava de creure que es poguera fer un acte així a Brussel·les, però més sorpresa encara és per a ella que l’Ajuntament de València dedique una setmana a l’autor valencià. “ Això no s’ha vist mai”.


No tot, però, ha estat guanyar en llibertat, perquè l’acte que s’havia de celebrar també a París, l’endemà mateix que a  Brussel·les, s’ha hagut de cancel·lar a causa dels atemptats.

Levante, 23 de novembre de 2015 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada