Si voleu assistir a una extensa i sucosa entrevista amb Xavier Vendrell sobre l’alquímia de la vida, a casa Víctor Labrado, a Sueca, no cal que us alceu de la cadira. Només us heu de procurar el llibre de Joan Borja i Sanz: Sobre l’alquímia de la vida (Onada Edicions), que ha guanyat el Premi Internacional de Divulgació Científica Ciutat de Benicarló. Comprovareu, a més, que a Sueca no són tots llauradors o animals de la ploma. Us trobareu davant el jove Xavier Vendrell (Sueca, 1971), que és especialista en genètica, Director de la Unitat Genètica Reproductiva de Sistemes Genòmics, membre actiu de la Societat Espanyola de Fertilitat i no sé quantes coses més. I que ha publicat un munt d’articles en revistes científiques internacionals de màxim prestigi.
Ací, però, en aquest llibre interessant i entretingut, trobareu una conversa lliure i espontània sobre la vida. D’una vida consagrada a la ciència de la vida: a la biologia. I, més concretament, a un dels seus camps més atractius i espectaculars, i que més novetats, curiositats i prometences ha aportat a la revolució del saber: la genètica, en general; i la genètica humana, particularment. Podreu dialogar sobre les peripècies d’un investigador que ja treia bones notes en l’Institut Joan Fuster de Sueca, que començà fent medicina i que acabà dedicant-se a la Biologia. Si teniu sort, Víctor Labrado us prepararà un cafenet o un té verd amb menta, mentre una nota a peu de pàgina us contarà que Joan Fuster, en uns articles de La Vanguardia, recordava als seus lectors la diferència essencial entre les “ciències, ciències” −la física, la biologia o la química − i les “ciències humanes”, que a penes són veritables ciències. Si Víctor s’enrotlla i us posa un whisky, podreu preguntar a Xavier de tot: sobre el mètode científic, sobre les malalties mitocondrials... I, mentre el jove científic us ho explica d’una manera que ho podreu entendre, Víctor es queixarà un poquet perquè ja està vellet, però s’alçarà de la cadira per portar-vos un tros de coca lleument enxocolatada. Aleshores, serà el moment de parlar de la reproducció assistida com a gran negoci i...
En definitiva, estareu davant un llibre que us permetrà assistir a una bona conversa sobre un fum de temes que segur que us interessen: la trajectòria d’un científic, els compromisos ètics de la investigació genètica i la manipulació dels embrions, les tècniques més modernes de fecundació in vitro, la possibilitat d’elegir el sexe dels fills, la importància del llenguatge en la difusió i conceptualització del coneixement... I, sobretot, entendreu per què, quan éreu més joves i atrevits, Fuster us deia que el més important era la Biologia.
Levante, 28 de novembre de 2016
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada